• Блог

Як вибрати папір для друку?

Якість витратних матеріалів для офісної техніки впливає на результат друку – виразність, чіткість, контрастність відбитків. Тому перед кожним відповідальним керівником чи завгоспом підприємства постає питання, як вибрати папір для принтера. Крім того, потрібно мати запас паперової продукції, адже без неї може заблокуватися діловодство в компанії, припинитися ділове листування. Загалом робота офісу може зупинитись.

Як вибрати папір для принтера і де купити його оптом недорого? Розкажемо!


Як вибрати папір для принтера?

Якість паперового листа для друку визначається набором властивостей. Виробники випускають продукцію із різними характеристиками. Від них залежить якість роздрукованого документа, його зовнішній вигляд та довговічність – термін архівного зберігання. Також папір, який використовується для друку, впливає на термін служби принтера. Наприклад, якщо листи відрізняються підвищеним утворенням паперового пилу, друкуючий вузол пристрою швидко засмічується і стає непридатним. Відповідно, результатом застосування паперу оптимальної щільності з гарним проклеюванням стає безперебійна робота обладнання протягом тривалого часу.

Пам'ятайте:Презентабельний зовнішній вигляд документа сприяє створенню сприятливого іміджу підприємства. Тому ділове листування та офіційні папери краще роздруковувати на високоякісному папері.
Розрізняють основні типи паперу для офісу:

  • Біла. Найпоширеніший варіант, який застосовується для роздрукування практично всіх поточних документів – рахунків та квитанцій, прайс-листів та ділових листів, фінансових та бухгалтерських звітів.
  • Спеціальна. Використовується, коли потрібно підкреслити ексклюзивність документа та забезпечити підвищену стійкість до зовнішніх впливів: до стирання, деформації, зміни кольору. Він підходить для друку рекламних буклетів, брошур та комерційних пропозицій, ділових листів та паперів перших керівників. Матеріал призначений для створення унікальних продуктів та вирішення неординарних завдань.
  • Широкоформатні матеріали. Папір призначений для роздрукування фотографій, рекламних плакатів, креслень, наочних посібників для проведення лекцій та презентацій.

Важливо знати: Офісний папір призначений для друку документів, текстової та графічної інформації. На відміну від фотопаперу він позбавлений ​​полімерного покриття і коштує дешевше.

Розповімо про різні види паперу докладніше.

Білий офісний папір: основні характеристики

При виборі паперової продукції для принтера та копіювального апарату багато людей на перше місце ставлять такий критерій, як ціна. Наслідуючи обрану логіку, вони купують найдешевші вироби, тому що не бачать різниці між зразками різних виробників. Це неправильний підхід. Ціна, звісно, ​​має значення. Однак економія в цьому випадку може призвести до ще більш серйозних витрат, наприклад ремонту принтера. Результат застосування неякісного паперу:

  • Засмічення друкуючого механізму.
  • Постійні збої у роботі устаткування.
  • Швидке зношування елементів друкуючого блоку.

Більшість поломок та несправностей можна запобігти, якщо купувати якісні витратні матеріали для принтерів та ксероксів.


На що звертати увагу під час вибору паперу для офісу?

Якість паперового листа складається з таких характеристик, як щільність, ступінь білизни, жорсткості та не прозорості. Властивості паперової продукції також визначаються кислотністю, чистотою поверхні, електропровідністю, електричним опором та іншими показниками.

Рекомендації щодо вибору та використання паперової продукції в офісі:

  • Оптимальна щільність аркуша для принтера не менше 80 г/м2. Листи з такими показниками підходять практично для будь-якого виду офісної техніки.
  • Вологість витратних матеріалів – не більше 4,5-4,6%. Підвищена вологість призводить до деформації та скручування листів. Якщо вологість знижена, папір частіше застрягає в друкарському блоці.
  • Внутрішні поточні документи зазвичай друкують на аркушах зі ступенем білизни 146% (стандарт CIE).
  • Папір з показниками білизни від 160% (стандарт CIE) застосовується для друку комерційних пропозицій, презентаційних матеріалів, договорів, ділових листів та інших документів підвищеної значущості.
  • Оптимальний рівень не прозорості 91-96%. Що цей показник, то краще зовнішній вигляд документа. Особливо коли йдеться про двосторонній друк.

При виборі виробу приділяють особливу увагу упаковці пачки. Міцна надійна упаковка захищає паперову продукцію від псування у процесі зберігання.

Важливо: Неправильні умови зберігання (підвищена або знижена вологість, вплив тепла та сонячного випромінювання, температурні перепади) призводять до втрати споживчих властивостей.

Спеціальний папір: основні характеристики

Виробники випускають спеціальні види паперової продукції на вирішення творчих завдань у сфері бізнесу. Для друку яскравих рекламних буклетів і листівок, барвистих каталогів і брошур використовують матеріали, здатні добре передавати всі відтінки кольору. Кольорові відбитки високої контрастності з насиченими, виразними відтінками виходять на папері з високим ступенем білизни (від 170% стандарту CIE) та не прозорості.

На що звернути увагу під час вибору спеціального паперу?

Велике значення має якість матеріалу – однорідність структури паперової маси, гладкість поверхні.
Тонкі листи не підходять для створення кольорових зображень високої роздільної здатності та чіткості. Оптимальна густина листа 90-350 г/м2. Щільні листи підвищеної жорсткості не прогинаються, залишаються рівними під час друку. В результаті надруковане зображення максимально наближено до оригіналу.
Для роздрукування важливих документів, які підлягають тривалому архівному зберіганню, використовують матеріали з підвищеною стійкістю до зношування, із захистом від намокання, деформації та розривів.
Листи з покриттям не розмокають при не тривалому контакті з вологою. Знижений рівень статичної електрики сприяє вільному проходженню аркуша через блок друку принтера. Папір не застрягає і не прогинається, що забезпечує рівномірне нанесення тонера. Завдяки спеціальному покриттю документ надійно захищений від забруднень та вологи, від механічних пошкоджень та ультрафіолетового випромінювання. Якщо документи роздруковуються на такому папері, вони не потребують ламінації.
Друк буклетів та запрошень, листівок та сертифікатів, візитних карток та листів подяки зазвичай виконується на текстурованому папері. Текстура надає матеріалу презентабельного вигляду. Документи, роздруковані на такому матеріалі, виглядають урочисто та статусно. Щільність текстурованого паперу становить близько 240-300 г/м2.


Самокопіювальний папір призначений для створення однотипних бланків, при оформленні яких заповнюється не єдиний екземпляр. Використання таких бланків дозволяє відмовитись від копіювального паперу.

Широкоформатні матеріали: основні характеристики

Для друку великих плакатів, банерів, креслень та схем, карт місцевості та матеріалів для презентації використовують широкоформатні матеріали. Матеріал широко застосовується у сферах дизайну та архітектури, геодезії, топографії та картографії, при створенні інженерних проектів у машинобудуванні та приладобудуванні.

Як вибрати папір для широкоформатного друку?

До паперу для друку креслярських проектів пред'являються спеціальні вимоги. Якщо вологість листів перевищує 4,5%, після висихання розміри паперового полотна стануть меншими, що призведе до спотворення геометричних параметрів деталей та елементів роздрукованої схеми. Креслення стане некоректним, що необ'єктивно показує справжні розміри елементів конструкції.

Папір для роздрукування інженерних схем відрізняється підвищеною стійкістю до зношування. Термін архівного зберігання надрукованих у ньому документів перевищує 200 років. Виробники випускають окремо матеріали для чорно-білого друку та для кольорового друку, що дозволяє досягати покращених характеристик готового зображення. Широкоформатні матеріали призначені для струменевих широкоформатних принтерів з чорнилом різного типу (пігментні, водорозчинні).

Окремою категорією є папір для фотодруку. Спеціальні аркуші великого формату краще підходять для друку графічних зображень. Фотопапір беруть, якщо потрібно отримати яскраві, контрастні кольорові відбитки з оптимальною передачею відтінків. За параметрами вона схожа на папір для фото на документи - стійка до згинання і відмінно відштовхує воду.


Який папір підходить для лазерного принтера?

Зображення та текстова інформація, надрукована на лазерному принтері, відрізняється контрастом та виразністю імпульсів, яскравих насичених кольорів. Зображення стійкі до затухання, до впливу вологи, тепла та сонячного світла, якщо у порівнянні з печаткою на струменевому принтері.

  Цікаво: Лазерний принтер є найпопулярнішим видом офісного обладнання. Лазерний друк вибирають для документів, що підлягають довгому архівному зберіганню.

Щоб результат друку відповідав очікуванням, вам потрібно знати, який папір підходить для кольорового лазерного принтера. При покупці паперових виробів для такого друкованого пристрою зверніть увагу на такі характеристики, як щільність, жорсткість, ступінь прозорості, гладкості та білизни.

  • Оптимальна щільність паперу для лазерного принтера становить 80-90 г / м2. Високі листи жорсткості, стійкі до вигину, краще проходять через блок друку, а не застрягаючи. Ця властивість найцінніша при друку великої кількості документів.
  • Від ступеня гладкості залежить чіткість відбитків і витрати тонера. Гладкий папір для кольорового лазерного принтера оптимально підходить для друку фотографій та інших різнобарвних графічних зображень.
  • Зовнішній тип друкованих документів залежить від ступеня прозорості. Для двостороннього друку, придатні паперові вироби з індикаторами не прозорості від 90%.
  • Варто звернути увагу на ступінь білизни, яка у високоякісних зразках становить щонайменше 145% відповідно до стандарту CIE.
  • Пористість матеріалу визначає поглинальну властивість.Від цього показника  залежить від того, як швидко тонер проникає всередину паперової тканини через пори. Мікропористі папери підходять для друку на лазерному принтері. Порожні показники таких продуктів становлять менше ніж 40-50%.
  • Для роботи використовуються паперові вироби з гарним розміром та пониженим утворенням пилу.

Який папір підходить для струменевого принтера?

Один із головних плюсів струминного принтера – низька ціна у порівнянні з лазерними аналогами. Інші переваги - малі габарити, знижений рівень шуму, можливість самостійно заправляти картридж чорнилом. Щоб обладнання працювало справно і служило довго, потрібно дізнатись, який папір підходить для струменевого принтера. Більшість моделей техніки друкують на рулонному та листовому папері. Паперова продукція в рулонах призначена для друку довгих документів – схем, квитанцій, креслень, бланків, коли неприпустиме перенесення графічної інформації на іншу сторінку.

Важливі показники витратного матеріалу – щільність та товщина:

  • Оптимальна щільність листа 80-100 г/м2. Папір меншої щільності застрягатиме в друкувальному вузлі, блокуватиме  роботу пристрою.
  • Для струминного принтера вибирають гладкі листи з підвищеною яскравістю – 92-97% за стандартом ISO.

Цікава інформація: Кращі результати друку одержують на матеріалі з дрібних волокон – у процесі виробництва паперову масу розподіляють на сито та пресують для надання форми. Кожен виробник використовує власні технології для формування мікропористої структури паперового полотна. Мікропориста структура краще взаємодіє з чорнилом, забезпечує кращу передачу відтінків та півтонів. Зайва пористість матеріалу призводить до розмитості та нечіткості зображення. Щоб не помилитись, потрібно уважно розглянути маркування. На пачці витратних матеріалів для струминного принтера є позначка InkJet.


Великий вибір офісного паперу оптом за вигідною ціною

В інтернет-магазині HappyPen представлений великий вибір професійного паперу для офісу та друку на будь-якому виді обладнання. Пропонуємо продукцію провідних виробників – XEROX, Double A, StoraEnso, Mondi, RADEČE PAPIR NOVA, Papierfabrik Hainsberg GmbH.
 

 

 

 

Останні переглянуті

Кавомашина PHILIPS EP2220/10, чорн.
Кавомашина PHILIPS EP2220/10, чорн. Philips
17499

Під замовлення

Назад Каталог товарів

Товар додано в кошик

Замовити дзвінок