• Блог

Які маркери кращі спиртові або водні?

Історія фломастерів налічує понад 100 років. Прототип письмової приналежності відомий з 1910 року - американець Л. Ньюман отримав патент на ручку з наконечником, зробленим з повсті. У 1926 Б. Паскач запатентував схожий виріб з наконечником, зробленим з губки. Ну а перші різнокольорові фломастери з'явилися у продажу в Японії у 1960 році. Цього ж року вироби надійшли на прилавки магазинів канцтоварів у Європі. Японська технологія зацікавила розробників німецької компанії Edding, котрі першими запропонували новий продукт європейським споживачам.

Сьогодні фломастери та маркери настільки популярні, що зустрічаються практично в кожному будинку та офісі. Вони відрізняються принципом роботи, кольорами, товщиною пишучого елемента.

Які маркери кращі – спиртові чи водні, спірне питання навіть для професіоналів. Вироби відрізняються складом чорнила. Кожне з приладдя для малювання має унікальні властивості, які можуть знадобитися в різних ситуаціях.

Фломастери на водній основі оптимально підходять для дітей. Маленькі користувачі часто беруть письмове приладдя до рота. Чорнило на водній основі безпечне для здоров'я, не містить токсичних речовин. Якщо дитина під час малювання забруднила руки чорнилом, барвник легко змивається зі шкіри водою. Сліди від маркерів на водній основі легко видаляються зі шпалер, ламінату, стінових панелей і оббивки меблів.

Фломастери на спиртовій основі залишають яскраві, стійкі до вологи сліди. Таке приладдя для творчості використовують дизайнери інтер'єрів та одягу для створення ескізів, схем, замальовок. Вони підходять для оформлення стін та розпису інших поверхонь, прикраси паперових видань ручними ілюстраціями та інших творчих робіт тривалого зберігання.

Характеристики та переваги виробу

Фломастер - канцелярська приналежність, яка складається з корпусу, пишучого  вузла і захисного ковпачка. У деяких моделях з водним чорнилом ковпачок замінює система висувних ущільнювачів, які наводяться натисканням кнопки та захищають стрижень від висихання. Корпус частіше роблять із пластику або алюмінію. Пластик – зазвичай полістирол чи поліпропілен.

Цікаво знати: Поліпропіленовий корпус еластичніший і м'який, його важко зламати навіть при значному зусиллі. Корпус може зігнутися, але залишиться цілим. Результат – відсутність гострих елементів, що утворюються при поломці пластмаси, і, відповідно, менша ймовірність травматизму користувача незалежно від його віку.

Накінечник виготовляють з м'якого волокнистого матеріалу, що добре вбирає чорнило. Зазвичай беруть повсть, мікрофібру чи нейлон. Принцип роботи заснований на послідовному надходженні барвника із резервуару до накінечника.

Головні переваги фломастера перед олівцями:

  • Відсутність необхідності заточувати стрижень.
  • Яскраві, насичені кольори.
  • Широкий виразний слід.
  • М'яке плавне ковзання наконечника по паперу без зусиль.
  • Різноманітність кольорів та відтінків. Найбільший набір маркерів складається із 550 зразків різного кольору. Базові відтінки – сірий та червоний, жовтий та бірюзовий, помаранчевий та синій, рожевий, зелений та чорний, коричневий та фіолетовий.

Маркери не дряпають поверхню паперу на відміну від олівців, після яких можуть залишатися борозни та вм'ятини на аркуші.

Цікава інформація: Виробники пропонують продукцію у широкому асортименті. Сьогодні можна купити маркери, що заправляються. Щоб повернути їм функціональність, потрібно заповнити стрижень чорнилом. У деяких моделях передбачена заміна стержня та накінечника. Маркером із двома накінечниками різного кольору зручно працювати, створюючи колірні нюанси, виділяючи штрихи та підкреслюючи деталі малюнка.

Важливо: Змінюючи компоненти та їх концентрацію у складі чорнила, виробники випускають маркери різного призначення – для скетчу (сфера дизайну інтер'єру та моделювання одягу), створення малюнків та ілюстрацій, маркування та ручного розпису тканин, для білих дошок та інших гладких поверхонь.

Як визначити якість маркера?

Ознаки якісної продукції:

  • Надійний, міцний корпус, стійкий до механічних навантажень та пошкоджень.
  • Відсутність неприємного, різкого запаху.
  • Можливість заправки, що продовжує термін служби виробу.
  • Соковиті, інтенсивні відтінки.
  • Слід швидко висихає, не розмазується.

Наявність у лінійці виробника змінних накінечників – плюс, який допоможе збільшити період експлуатації письмового приладдя.

Важливо: Термін служби пластикового корпусу становить близько 5-6 років. Саме стільки прослужать інструменти для малювання, якщо періодично заправляти їх чорнилом і при необхідності міняти накінечник.

Якщо ви замислилися, які маркери для малювання вибрати, орієнтуйтеся на властивості письмового приладдя та свої особисті уподобання.

Особливості виробництва

Виробництво фломастерів – процес складання в єдине ціле окремих елементів конструкції. Корпус та ковпачки виробу виготовляють із пластику. На цьому етапі гранули пластику разом із барвником нагрівають до температури плавлення. В результаті утворюється в'язка суміш, з якої формуються елементи з потрібними геометричними параметрами – довжиною, шириною, формою перерізу. Формування корпусу виконується у пресформі.

Пластикові трубки виготовляють методом гарячого пресування. Резервуар для чорнила складається з безлічі тонких нейлонових волокон, скручених особливим чином. Волокна поміщені в целофанову обгортку, яка перешкоджає витіканню чорнила. Готовий резервуар вставляють у корпус за допомогою спеціального апарату заповнюють чорнилом.

Фломастери на водній основі: плюси та мінуси

Купуючи фломастери на водній основі, плюси та мінуси виробу варто брати до уваги. Зазвичай такі вироби залишають сліди, що змиваються. Головна особливість барвника – нестійкість до дії вологи. При контакті з водою зображення розмивається. Досягається ефект, як із використанням акварельних фарб. Маркери на водній основі також називають акварельними. Вони оптимально підходять для створення малюнків із плавними переходами колірних відтінків, якщо додатково використовувати воду.

Переваги маркерів у порівнянні з акварельними фарбами

 

  • Не потрібно розмочувати водою перед застосуванням.
  • Зручно брати із собою на природу, у поїздку за місто, у подорож.
  • Практично неможливо забруднитись.
  • Велика швидкість. Малювати фломастерами зручно, тому виходить набагато швидше ніж фарбами.

Такий маркер – одночасно фарба та пензлик, що дозволяє працювати без додаткових пристроїв та дій. Наприклад, не потрібно наливати воду в стаканчик і постійно замочувати  в нього пензлик.

Акрилові маркери

Акрилове приладдя для малювання – різновид групи виробів на водній основі. Особливості інструменту – непрозорий слід, можливість наносити зображення та написи на будь-яку поверхню. Акрилові маркери використовують для письма та малювання на стінах, полотні, скляних, керамічних, на металевих предметах. Після висихання відбитки акрилового маркера стійкі до дії вологи. Вони віддаляються з гладких поверхонь спеціальною рідиною.


Крейдові маркери

Ще один варіант маркера з чорнилом на водній основі – крейдовий. Фарбувальна речовина – рідка крейда з додаванням пігментів. Барвник м'яко наноситься та рівномірно розподіляється на поверхні, залишає чіткі лінії насиченого відтінку. Крейдяні маркери залишають непрозорий слід, стійкий до сухого стирання. Щоб видалити з дошки написи та малюнки, зроблені такими маркерами, знадобиться спеціальна рідина та губка.

При роботі акриловими та  крейдовими письмовим приладдями можна наносити новий шар барвника поверх попереднього. Завдяки не прозорості сліду первинний відбиток повністю зафарбовується наступним. Головне правило – дочекатися, поки висохне перший шар.

Переваги фломастерів на водній основі

  • Простота використання.
  • Відсутність неприємного запаху.
  • Слід легко стирається з будь-якої поверхні та зі шкіри рук.
  • Відсутність слідів на звороті листа. Відбитки, залишені водним чорнилом, не просвічуються. Для малювання цим приладдям підійде папір практично будь-якої щільності.

Маркери із чорнилами на воді впевнено залишають чітку лінію. З їхньою допомогою можна малювати в різній техніці, наприклад, робити штрихування, ескізи, начерки, замальовки та повноцінні багатобарвні картини. Нестійкість барвника до вологи можна назвати відносним недоліком. Картину, створену водними маркерами, доведеться берегти, не допускаючи потрапляння на поверхню рідини.

Недоліки водяних маркерів

Відносні мінуси пов'язані з обмеженням можливостей творчості. Відбитки, залишені водяними фломастерами, не змішуються. Неможливо досягти плавного переходу відтінків та ефекту розмитості без додаткових зусиль та засобів. Неможливо створювати нові складні відтінки шляхом змішування різних кольорів.

Фломастери на спиртовій основі: плюси та мінуси

Спиртові маркери – найпопулярніші. Вони підходять для художніх та дизайнерських робіт завдяки стійкості відбитків. Залишають сліди яскравих виразних відтінків, що не змиваються. Спиртова фракція швидко випаровується, слід висихає, що дозволяє накладати різні відтінки один на одного.

Фломастери на спирту - універсальні інструменти для творчості. Вони відмінно поєднуються з акварельними фарбами та чорнилами. Можна використовувати змішану техніку, створюючи малюнки та інші графічні роботи. Щоб розібратися, які спиртові маркери найкраще, варто звернути увагу на такі характеристики:

  • Матеріал накінечника. Якісне перо не кошлатиться, не розпадається на окремі волокна, що дозволяє робити тонкі, рівні лінії. Занадто м'який накінечник відрізняється поганою керованістю, через що можуть виникнути труднощі під час промальовування дрібних деталей. Занадто жорстке перо скрипить під час руху папером, що може викликати психологічний дискомфорт під час творчої роботи.
  • Можливість заправки та заміни накінечника. При виборі флакона з чорнилом краще віддати перевагу продукції того ж виробника, який виготовив маркер. І тут можна розраховувати на абсолютну ідентичність відтінку.
  • Палітра кольорів. Чим більше відтінків у наборі, тим ширші перспективи та можливості у сфері створення графічних зображень.
  • Поєднання з іншими матеріалами та інструментами для творчості. Художники та дизайнери часто використовують у роботі одночасно фломастери, маркери, лінери, акварельні фарби. Потрібно підбирати інструменти так, щоб чорнило маркера не вступило в хімічну реакцію з наповнювачем лінера або капілярної ручки. Інакше результат творчої роботи буде непередбачуваним. Дізнатися, наскільки сумісні різні види приладдя для малювання, можна експериментальним шляхом. Попередні начерки, зроблені декількома інструментами на чернетці, позбавлять неприємних сюрпризів у процесі створення художнього шедевра.

Головна перевага маркерів на спиртовій основі – довговічний відбиток, який з часом не втрачає яскравості кольору та виразності ліній. Сліди приладдя для малювання різного кольору чудово накладаються один на одного, утворюючи нові відтінки та нюанси кольору. «Складні» відтінки, отримані внаслідок змішування кількох кольорів, значно збагачують первісну палітру та відкривають безмежні перспективи перед творчою особистістю.

Цікава інформація: Використовуючи спиртові маркери, ви можете втілити у реальність будь-які фантазії, експериментуючи з варіантами кольору. При цьому можна досягти ефекту плавного переходу відтінків. Відмінні результати виходять при роботі в техніці лесування (отримання глибоких переливчастих кольорів шляхом нанесення барвників різного відтінку поверх основного). Барвник висихає майже відразу після нанесення на поверхню. Однак чудово реагує на нанесені поверх шари, що дозволяє тонко виділяти градієнти кольору.

Відповідь на запитання «Які маркери вибрати для малювання ефектних, барвистих картин, які займуть гідне місце в особистому портфоліо художника», не сумнівається. Спиртові маркери стануть незамінними помічниками під час реалізації творчих задумів та креативних ідей.

Єдиний недолік фломастерів із чорнилом на спирту – необхідність підбору паперу відповідної щільності. На папері з щільністю менше ніж 120-130 г/м2 відбитки буде видно на звороті.
Важливо: Сучасні виробники випускають спеціальний папір для малювання маркерами. Він не пропускає рідкий барвник, незважаючи на невелику щільність – 70-75 г/м2. Секрет криється в спеціальному просоченні, яке перешкоджає протіканню барвника. Двосторонній папір складається з трьох шарів – внутрішнього з просоченням та двох зовнішніх із целюлози. На такому папері можна малювати з обох боків. Купити її можна у нашому магазині.

Які маркери вибрати для малювання на магнітно-маркерній дошці?


Маркери для дошки – на водній основі. Особливість чорнила - водна фракція, в якій зважені частинки пігменту не розчиняються, а перебувають у стабільно твердому стані. Після нанесення барвника на поверхню дошки рідка фракція випаровується, залишається слід барвника у вигляді сухого порошку. Слід легко видаляється сухою серветкою або губкою. Маркери для білих дошок маркуються знаками Whiteboard чи Board.

Які маркери краще – спиртові чи водні?

Які маркери для малювання краще, залежить від цілей та завдань, які поставив перед собою користувач. Вибираючи маркери на водній або спиртовій основі, слід враховувати тип поверхні, на яку планується наносити зображення:

  • Якщо має бути робота з магнітно-маркерною дошкою, беруть письмові приладдя на водній основі.
  • Для створення інтер'єрного скетчу та fashion-ілюстрацій знадобляться маркери на спиртовій основі.

 

  • Фломастери, що не стираються, застосовують для розпису виробів зі скла і кераміки, тканин і нетканих матеріалів.
  • Якщо ви плануєте написати картину на полотні та хочете, щоб зображення довго зберігало чіткість і виразність ліній, яскравість відтінків, вибирайте фломастери на спиртовій основі.
  • У випадках, коли малюнок не становить великої цінності та не підлягає тривалому зберіганню, підійдуть маркери, що змиваються. Наприклад, письмове приладдя з чорнилом на воді, що змивається, використовують для проведення презентацій, лекцій, семінарів, навчальних занять, щоб наносити на дошку тимчасові написи, що супроводжують усне мовлення.
  • Незмивні маркери в офісі потрібні для виділення кольором важливих фрагментів у документах, для маркування папок та паперів, для підпису CD-дисків та інших носіїв інформації. Сліди на таких виробах не повинні стиратися, тому фломастери на спиртовій основі - ідеальний варіант.
  • Двосторонні маркери професійні найчастіше виготовляють на спиртовій основі. Барвник швидко сохне, не розтікається на папері.
  • Колірна гамма фломастерів на спирту ширша, ніж у водних аналогів. Палітра включає напівпрозорі та покривні тони.
  • Маркери-блендери використовуються для створення м'яких переходів кольору.
  • Стиральні крейдяні маркери застосовують для декорування приміщення, наприклад, розпису скла та дзеркал у період урочистих заходів та свят.
  • змиваючі фломастери- оптимальний варіант для дитячої творчості.
  • Акварельні маркери, виготовлені на водній основі, залишають сліди, які після висихання можна розмочити водою.

Як вибрати маркери для малювання типу пера?

Достаток продукції на ринку канцелярського приладдя змушує замислитися навіть досвідчених користувачів. Новачки завжди відчувають труднощі при виборі інструментів для малювання. Просте правило – пробувати різні варіанти та вибирати ті, які більше підходять вашій манері малювати. При виборі особливу увагу приділяють формі накінечника:

  • Куля. Тонкий, округлий. Таким пером малюють чіткі лінії певної товщини (залежно від діаметра наконечника). Застосовується також для тонкого штрихування.
  • Пензлик. Перо підвищеної м'якості та пластичності. За допомогою цього накінечника можна отримати тонку та потовщену лінію, регулюючи силу натиску. Пензлик використовують, щоб без особливих зусиль досягати плавного переходу колірних відтінків. Оптимально підходить для створення ілюстрацій та замальовок.
  • Долото. Широке перо, яке використовується для швидкого фарбування великих областей. Щоб опрацювати невелику деталь або провести тонку лінію, можна повернути наконечник на ребро.

Вироби деяких виробників комплектуються змінними наконечниками, що дозволяє виконувати різні види художніх робіт (промальовування деталей, штрихування, лесування, зафарбовування великих областей) однією і тією ж приналежністю для малювання.

Правила використання та зберігання

Щоб письмові приладдя служили довго, рекомендується дотримуватися правил використання та зберігання:

  • Зберігати фломастери в горизонтальному положенні.
  • Заправляти спиртові маркери тільки спеціальним чорнилом.
  • Щільно закривати ковпачок спиртової моделі, щоб запобігти висиханню.

Важливо: Якщо фломастери купують для маленької дитини, вибирають ковпачок з отворами. Вони забезпечують надходження повітря у легені, якщо користувач поглине ковпачок і деталь застрягне у дихальних шляхах.

Щоб повернути висохшому фломастеру на водній основі здатність писати, стрижень потрібно опустити в теплу воду на 30-60 хвилин. Потім покладіть його на суху серветку, щоб він висох. Через годину виробом можна користуватися. Щоб повернути висохлий фломастер на водній основі здатність писати, стрижень потрібно опустити в теплу воду на 30-60 хвилин. Потім покладіть його на суху серветку, щоб він висох. За годину виробом можна скористатися.

Щоб відновити функціональність спиртового фломастера, потрібно витягнути заглушку на торцевій частині корпусу. Для роботи можна використовувати плоскогубці або косметичний пінцет. Потім всередину корпусу заливають кілька крапель спирту – 2-3 мл. Також реанімувати спиртовий маркер вдасться, помістивши його наконечником донизу на 2-3 хвилини в місткість зі спиртом (30-50 мл).

Щоб заправити маркер із флакона, потрібно витягнути заглушку і додати в резервуар 15-30 крапель чорнила. Актуально правило – краще менше, ніж більше. Якщо перестаратися з чорнилом, вони почнуть капати на папір через перо.
 

 

 

 

/

Назад Каталог товарів

Товар додано в кошик

Замовити дзвінок