• Блог

Види фотопаперу

Фотопапір – матеріал для друку зображень на лазерному, струминному принтері. Від звичайного офісного паперу відрізняється наявністю спеціального покриття, яке забезпечує кращу передачу кольору і фіксацію барвника.

Важливо: Від вибору витратних матеріалів для друку фотографій та іншої графіки залежить якість нанесених відбитків – чіткість, контрастність, яскравість відтінків та довговічність зображення.

Щоб правильно вибрати витратні матеріали, потрібно дізнатися, які види є фотопапір. Наприклад, фотопапір буває листовим і рулонним, випускається для різних чорнил та технологій друку.

Структура та склад матеріалу

Якість готової продукції багато в чому залежить від сорту сировини та структури листів.

Склад

Будь-який папір складається з маси, яка змішується, відбілюється, формується та пресується. Паперова маса – суміш целюлози, наповнювачів та функціональних добавок. Від складу фотопаперу залежить, як барвник взаємодіє з матеріалом, наприклад, як швидко вбирається і висихає.

Важливо: Залежно від складу паперу найкраще підходить для певного виду друку – лазерного, струменевого, сублімаційного. Зазвичай інформацію про сумісність витратного матеріалу з принтером можна знайти на упаковці.

Структура

Фотопапір складається з декількох шарів, кожен із яких виконує певну функцію. Один – взаємодіє з барвником, фіксує чорнило, не дає їм розтікатися. Інший – захищає готове зображення від зовнішніх руйнівних впливів – вологи, ультрафіолетового випромінювання, тепла. Чим більше функціональних шарів, тим вища якість паперової продукції та відповідно більша її вартість. При цьому товщина листа може збільшуватися трохи, що відбувається завдяки сильному стиску, пресування шарів до мікронної товщини.

У професійної паперової продукції міститься щонайменше 5 шарів. Верхній шар називається відтворювальним, він відрізняється у різних типів фотопаперу. Інші шари зазвичай однакові:

  • Укладковий. Служить основою всіх наступних шарів.
  • Посадковий. Є сполучною ланкою між основою та верхніми функціональними шарами.
  • Поліетиленовий. Забезпечує стійкість до зовнішніх впливів, надає еластичність паперового листа.
  • Паперова основа – широкий, корінний шар, що багато в чому визначає такі показники, як щільність, білизна, кислотність фотопаперу.
  • Абсорбуючий. Вбирає рідкий барвник.

Залежно від типу поверхневого шару, що відтворює, різниться текстура фотопаперу. Виділяють два основні види покриття, що дають глянсову або матову поверхню. У рамках класифікації розрізняють підвиди – напівглянцевий, суперглянцевий, мікропористий, сатиновий, шовковий фотопапір. Про це розповімо трохи нижче.

Види фотопаперу: особливості основи

Фотопапір ділиться на види по основі - крейдований, магнітний, самоклеючий, текстурований варіанти та полотно.

  • Крейдований папір використовується для поліграфічного друку глянсових журналів, візитних карток, рекламних буклетів, презентаційних матеріалів, каталогів продукції. Вона підходить для друку фотоматеріалів, для яких особливе значення має зовнішній вигляд готового продукту та яскравість фарб. Крейдований папір отримують за допомогою нанесення на основу спеціального покриття, у складі якого міститься крейда, каолін, полімери, сполучні компоненти. Пористість матеріалу – близько 30%. Діаметр мікропор становить близько 3 мкм. Пори пропускають малов'язку фракцію барвника. В'язкі компоненти барвника залишаються на поверхні. Результат – яскраве, чітке зображення з точною передачею відтінків кольорів.

  • Магнітний фотопапір виготовляють шляхом нанесення покриття на підкладку, що має магнітні властивості. На такому папері друкують зображення, які можна повісити на магнітно-маркерну дошку або будь-яку іншу металеву поверхню без застосування додаткових інструментів – магнітів та інших фіксаторів. Магнітний фотопапір застосовується для виготовлення рекламної продукції з подальшим розміщенням на металевих носіях, декоративних магнітів на холодильник, пейзажних фотографій для оформлення інтер'єру. Зазвичай друк на такому папері виконується водорозчинними чорнилами.
  • Самоклеючий фотопапір використовується для роздруковування повнокольорових наклейок, стікерів, етикеток. Основа матеріалу – клейова підкладка, яка надійно фіксується на будь-якій гладкій поверхні. Поверхня буває глянсова та матова. Під час друку на глянцевій поверхні пігментним чорнилом необхідно просушувати роздруковане зображення, щоб запобігти розмазуванню барвника.
  • Текстурований фотопапір імітує поверхню матеріалів – дерева, шкіри, тканини. Папір преміального класу використовується для друкування подарункових ілюстрованих видань, візитних карток, запрошень. Оптимально підходить для роздрукування дизайнерських та художніх робіт, репродукцій та іншої презентабельної поліграфічної продукції.

  • Полотнопаперовий матеріал, текстура якого імітує полотняне полотно з бавовни або льону, призначене для художнього живопису. Бавовняно-поліестерова підкладка паперу відрізняється особливим плетінням, як у звичайного полотняного полотна. Полімерне покриття забезпечує стійкість до дії вологи. Друк виконується на струменевому принтері. Папір застосовується для роздруківки ілюстрацій, репродукцій, предметів інтер'єрного декору, художніх фотографій. Зображення характеризується чистими, свіжими відтінками кольору, чітким промальовуванням деталей і текстурою справжньої картини, написаної вручну.

 

Види фотопаперу: тип покриття

Як згадувалося, розрізняють типи фотопаперу характером покриття. Від типу покриття залежить сумісність із чорнилом та зовнішній вигляд роздрукованих фотографій.

Види фотопаперу: матовий

Поверхня матова або Matte відрізняється пористою структурою. Матовий фотопапір трохи шорсткий на дотик. Завдяки чудовій поглинальній здатності матеріал оптимально сприймає водорозчинні чорнила. Фарбувальний склад проходить крізь поверхневий шар і надійно фіксується у наступному прошарку.

Кольори роздрукованого зображення менше схильні до вигорання у порівнянні з глянцевими фотографіями. Однак матовий фотопапір поступається глянцевому аналогу за кольоропередаванням. Відтінки виходять менш інтенсивні та виразні. Згладженість, розмитість кольору особливо помітна під час друку зображення з дрібними деталями. Саме дрібні деталі картинки втрачають яскравість фарб.

При цьому дрібні деталі фотографії краще помітні на матовій поверхні, якщо порівнювати з відбитками на глянцевому фотопапері. Краща деталізація обумовлена ​​відсутністю блиску та відблисків.

Матовий фотопапір використовується для роздрукування текстової інформації та монохромних фотознімків, зображень з великою кількістю дрібних деталей. Відсутність ефекту мерехтіння – корисна властивість при роздрукуванні презентаційних матеріалів та наочних посібників. Аудиторія легко розгляне дрібні деталі схеми, креслення, графіки. Інша перевага матової поверхні – відсутність відбитків при контакті з пальцями.

Фотографії, роздруковані на матовому папері, зазвичай ламінуються збільшення терміну збереження споживчих властивостей (чіткість, контрастність, виразність відбитків).

Види фотопаперу: глянцевий

Поверхня глянцева відома як і Glossy. Характеризується виразним блиском, переливами під променями сонця. Поверхня відсвічує, на ній з'являються відблиски, якщо на фото падають сонячні промені. Глянцеве покриття - ідеальний варіант для роздруківки барвистих, колоритних багатобарвних фотографій з великою кількістю переходів і колірних нюансів. На глянцевому папері друкують лише водорозчинними барвниками.

Насичені відтінки переливаються, створюючи видимість іскристого зображення. Глянцеві журнали – поширена, всім відома поліграфічна продукція, для якої використовується такий папір. Глянцеве покриття зазнає механічних пошкоджень. На глянцевій фотографії відбитки пальців виразно виявляються, якщо людина тримала її в руках. Глянцеві папери більше схильні до вицвітання. На глянцевій поверхні помітні подряпини.

Мікропористий фотопапір

Окремо варто відзначити мікропористий фотопапір, який покривається поліетиленовим шаром для максимального захисту від вологи. Поверх поліетиленового шару наносять склади, які забезпечують сприйняття та фіксацію чорнила. Фотографії, роздруковані на мікропористому папері, після нетривалого контакту з водою зберігають привабливий вигляд та споживчі властивості. Барвник швидко висихає на поверхні матеріалу.

Види фотопаперу: напівглянцевий

Поверхня напівглянцева також називається Semi-Glossy. У порівнянні з глянсовою характеризується меншою гладкістю та блиском. Матеріал згладжує недоліки глянцевого та матового паперу, поєднуючи їх переваги. Відмінні риси - хороше кольоропередавання, практично відсутність відблисків під впливом сонячних променів.

На напівглянсовій поверхні менш помітні відбитки пальців під час контакту з руками. При цьому роздруковане зображення не потребує ламінації з метою продовження періоду, коли відтінки залишаються яскравими та насиченими. Матеріал вибирають для друку аматорських та професійних фотографій.

Види фотопаперу: суперглянцевий

Папір Super-Glossy або суперглянцевий відрізняється мерехтливою, дзеркально гладкою поверхнею. Забезпечує максимальну передачу кольору і граничну вираженість колірних відтінків. Ще одна характерна риса – висока ціна.

Матеріал переважно використовується для друку професійних мальовничих фотографій з великою кількістю дрібних елементів різного кольору. Оскільки оптимально передаються найменші колірні нюанси, переходи та штрихи, папір підходить для друку дорогих репродукцій, ефектних рекламних плакатів, листівок та буклетів.

Види фотопаперу: атласна, сатинова

Папір Satin або сатинова зовні нагадує матову паперову продукцію. Характеризується приглушеним, м'яким блиском без виражених відблисків та відблисків. Сатиновий фотопапір стійкий до впливу вологи, не деформується при контакті з рідкими складами, що фарбують. Мікропориста структура матеріалу забезпечує перенесення кольорів, схожу з аналогічною характеристикою у матового паперу. Роздруковане зображення наближено до класичних фотографій, зроблених у фотостудії.

Види фотопаперу: шовковий

Фотопапір Silk або шовковий поєднує властивості матової та глянцевої паперової продукції. Візуально поверхня більше схожа на матову. Кольорові відбитки виглядають виразними, контрастними та соковитими, як на глянцевому фотопапері. При цьому відбитки пальців та відблиски практично відсутні. Матеріал мало схильний до руйнівного впливу зовнішніх факторів.

Властивості та характеристики

Важлива властивість – щільність. З цим показником взаємопов'язані інші характеристики паперу, наприклад кількість шарів, жорсткість, міцність. Виробник вказує показники щільності при маркуванні виробу. Види фотопаперу за щільністю вибирають з урахуванням поставлених цілей та завдань. Щільність фотопаперу впливає на стійкість до деформацій та довговічність надрукованих зображень. Щільний папір не прогинається в процесі проходження через блок принтера, що сприяє точної передачі всіх деталей і геометричних параметрів оригіналу. Зображення повністю повторює оригінал без спотворень.

Наприклад, для друку графічних зображень в рамках поточної офісної документації підійде папір з щільністю 80-100 г/м2. Якщо друк фотографій з роздільною здатністю 2880 dpi (точок на дюйм), беруть папір щільністю 150 г/м2. Для роздруківки високоякісних фотознімків високої роздільної здатності 5760 dpi найкращим варіантом стане фотопапір щільністю 230-300 г/м2.

Вибираючи оптимальну густину матеріалу, слід враховувати технічні можливості принтера. Максимальна щільність витратних матеріалів зазначена у технічному паспорті обладнання.


Інші характеристики роздрукованих знімків, пов'язані з щільністю витратного матеріалу:

  • Взаємодія з чорнилами. На щільному папері друкують повнокольорові зображення зі 100% заливкою. Повнокольоровий друк характеризується змішуванням щонайменше чотирьох відтінків кольору з отриманням численних тонів та колірних нюансів. При цьому відбитки не просвічуються на звороті фотографії.
  • Стійкість до зминання та пошкодження при проходженні через механізм друку принтера.
  • Термін зберігання готових знімків. Фотографії, роздруковані на щільному папері, переносять контакт із водою,більш стійкі до ультрафіолетового випромінювання. Відбиток довгий час зберігає яскравість та насиченість фарб, презентабельний вигляд.

Якщо передбачається часта демонстрація знімків, наприклад, для проведення семінарів, лекцій, презентацій, краще вибрати фотопапір великої щільності. Тоді можливе інтенсивне використання фотографій зі збереженням первинного зовнішнього вигляду без втрати споживчих властивостей. Щільний папір не пошкодиться при використанні великої кількості барвника.

Типи фотопаперу: формат

Формат вибирають залежно від виду та призначення готової продукції.Наприклад:

  • Якщо потрібно роздрукувати аматорські фото 10х15 см, підійде папір формату А6. Близько 80% аматорських фотографій друкуються на фотопапері формату А5 та А6. Барвисті плакати, презентаційні матеріали друкують на фотопапері великого формату А1, А2.
  • Для друку сторінок каталогу підійде папір формату А3, А4.
  • Для створення буклетів та брошур часто застосовуються листи формату А5.
  • Рулонні матеріали зручно використовувати для друку зображень нестандартного розміру. Вони оптимально підходять для друкування панорамних картин.

А ще папір для друку фотографій буває одностороннім та двостороннім.

Види фотопаперу за способом нанесення зображення

Переважно всі види фотопаперу призначені виключно для одного типу обладнання – лазерного, струменевого чи сублімаційного принтера. При покупці виробу варто звертати увагу на маркування. Виробник вказує, якого типу друкуючого пристрою створено матеріал.
Якщо класифікація по типу друкувального пристрою не враховується при виборі фотопаперу, результат друку може бути непередбачуваним. Градація за способом нанесення зображення ідентична класифікації типу обладнання.
Для друку на лазерному принтері використовується тонер чи порошок. В основі тонера віск та полімери. Струменеві принтери друкують рідкими фарбуючими складами. Сублімаційне чорнило глибоко проникає в пори матеріалу завдяки трансформації, переходу з рідкого стану в газоподібну фракцію.

Якщо вибрати фотопапір, який не підходить для певної технології друку, якість зображення буде низькою. Різні види фотопаперу високої якості від провідних виробників – WWM та Lomond можна купити в інтернет-магазині HappyPen.

Види фотопаперу: для струминного або лазерного принтера

Маркування на паперовій продукції LaserJet означає, що матеріал призначений для друку на лазерному принтері. Папір для друку на струменевому принтері маркується InkJet. При виборі витратних матеріалів орієнтуються такі характеристики, як щільність, ступінь білизни, особливості підкладки і покриття. Крейдований папір підходить для друку на всіх видах обладнання.
Ви завжди можете отримати консультацію щодо вибору фотопаперу для конкретного обладнання та завдань, що стоять перед вами, у нашого консультанта. Фахівець розповість, який матеріал буде ефективним для друку різної продукції.

 

 

 

 

/

Назад Каталог товарів

Товар додано в кошик

Замовити дзвінок