• Блог

Види ручок для письма

Перехід на електронну форму документообігу і загальна комп'ютеризація не змогли витіснити з ужитку звичайне приладдя для письма вручну. Існуючі сьогодні види ручок для письма здатні задовольнити потреби користувачів із різними запитами. Комусь зручно писати гелевими виробами, що залишають чіткі, яскраві сліди. Інші люди воліють користуватися класичним масляними приладдями, якими роблять швидковисихаючі написи, не схильні до змащування і розтікання. Пір'яні ручки – статусні канцелярські приладдя, які підкреслюють фінансову спроможність власника.

Щохвилини у світі продається близько 900 ручок. Багато покупців стикаються з проблемою вибору, розгубившись від різноманітності продукції на ринку. На прилавках магазинів представлені дизайнерські вироби та типові моделі, виготовлені у корпусі із пластику, металу, дорогоцінних матеріалів. Щоб розібратися в темі, як вибрати ручку, потрібно краще дізнатися про особливості та властивості кожного типу.

Цікава статистика

Близько 92% людей користуються ручками для писання. Більше ніж 30 млрд письмового приладдя продається у світі щорічно. Найдорожчу модель кулькової ручки продано за 1 млн євро. Її корпус повністю виготовлений з платини. Факт виготовлення найдорожчої письмової приналежності занесено до Книги рекордів, створеної Гіннесом. Інші цікаві факти:

  • Перші кулькові ручки стояли дорого, наприклад, США ціна виробу становила близько 12,5 доларів.
  • Доступна широкому колу покупців модель була створена в 1960 році завдяки розробникам відомої компанії з виробництва канцелярських товарів Bic. Вартість виробу варіювалася в межах 29-69 центів.
  • Однією письмовою приналежністю можна написати близько 45-55 тис. слів. Саме такий запас чорнила у стрижні.
  • За допомогою одного письмового приладдя можна підкреслити лінію завдовжки 2 км. Ця відстань у 6 разів більша за висоту Ейфелевої вежі.

Ручки найчастіше використовуються як презент у рамках проведення презентацій та рекламних акцій. Брендовані вироби дарують потенційним клієнтам, діловим партнерам, співробітникам підприємства. Зрозуміти, наскільки різноманітні моделі виробників різних країн можна на прикладі колекції А. Унфергау (Німеччина). Найбільша колекція ручок у світі налічує понад 285 тис. унікальних екземплярів.

Різні бренди пропонують неповторний дизайн та оформлення корпусу. Цікаво незвичайне використання приладдя як інструменту для малювання. Зображення, повністю написані кульковою ручкою, прирівняні до творів мистецтва. Сьогодні у мистецькому мистецтві існує такий повноцінний жанр. Особливо у цій техніці вдаються портрети.

Поширені види ручок для письма

Без найпростішої письмової приналежності неможливо уявити життя сучасної людини. За допомогою авторучки, винайденої в 1827 Петраке Пойнару (румунський вчений-енциклопедист, винахідник), ми робимо позначки в записнику, записуємо конспекти, цікаві думки, ідеї, помічаємо план на поточний день і місяць вперед. Принцип роботи авторучки заснований на рівномірній подачі чорнила в пишучий вузол з вбудованого або розміщеного в корпусі резервуара. У другому випадку йдеться про змінні стрижні, які можна змінювати після того, як чорнила закінчилися.

Основні типи ручок для письма включають кулькову модель, яка стала наступною віхою в історії розвитку писемності після появи першої пір'яної авторучки. Для кулькових ручок стали використовувати масляні та гелеві чорнила, що послужило виділенню цих видів у загальній класифікації. Еволюція виробу призвела до появи ручки-ролера – сучасної моделі, яка повторює принцип дії кулькового виробу. Головна відмінність полягає в особливостях сліду, що залишається на папері. Стиль письма ролером нагадує написи, зроблені пір'яною ручкою.

Особливості конструкції

Розрізняють 2 основних види конструкції приладдя для письма – пір’яну та кулькову. У першому випадку пишучий вузол представлений пером, у другому стрижень закінчується рухомою кулькою. Кулькові, гелеві, масляні вироби та ролери належать до другого типу конструкції.


Пір'яні

Пір'яні автоматичні моделі з'явилися завдяки спробам прикріпити до пера резервуар із чорнилами. Подача чорнил до пера здійснюється капілярними каналами. Чорнила не витікають назовні завдяки атмосферному тиску. Аналогічний принцип не дає витікати рідині із пластикової трубочки для коктейлів, якщо один її кінець щільно закритий пальцем. Пір’яна модель легко ковзає по паперу.

Щоб чорнила безперервно надходили до пишучого вузла, потрібно утримувати корпус під певним кутом. Деякі фахівці вважають, що це формування правильного захоплення у дітей молодшого шкільного віку. Пером можна писати на будь-якій основі – картоні, дереві, пластику. Головна перевага пір'яної моделі – можливість підтримувати імідж успішної людини. Довгий час письмове приладдя з наконечником-пером асоціювалися виключно з багатством та розкішшю.

Кулькові

Кулькова модель з'явилася завдяки експериментам угорського журналіста Л. Ж. Біро, який мріяв створити чорнила, що сохнуть також швидко як друкарська фарба. Перова ручка, заправлена ​​чорнилами підвищеної густини та в'язкості, не впоралася зі своїм основним завданням – залишати чіткі сліди на поверхні паперового листа. Тоді Біро розробив новий інструмент для письма, який з'явився у продажу 1943 року в Аргентині під брендом Birome.

Чорнила для письмової приналежності зазвичай роблять із барвника, частка якого у складі дорівнює близько 40%, та масляного розчинника. Поширені види розчинників – феноксіетанол, жирні кислоти та бензиловий спирт. Фарбувальний склад містить пігменти, смоли, олії та допоміжні компоненти. Відмінні риси пасти - підвищена в'язкість і мала плинність. Ці властивості запобігають мимовільному витіканню чорнила зі стрижня. Щоб на паперовому аркуші залишалися чіткі сліди, потрібно натискати на стрижень листа. Чорнила стійкі до впливу вологи та швидко сохнуть.

Пишучий вузол, складається з рухомої кульки, розміщеної на кінці стрижня. При натисканні під час виведення символів на папері кулька повертається, постійно змочується чорнилом, яке залишає відбитки на поверхні листа. Товщина лінії залежить від діаметра кульки. Кулька пишучого вузла, зазвичай виготовлена з латуні або сталі. Сучасне технічне рішення – кулька, виготовлена ​​з карбіду вольфраму. Матеріал у 3 рази міцніший від сталі.

Кулькова ручка зі звичайними масляними чорнилами вважається найнадійнішою. Вона не підведе, коли потрібно зробити позначку на гладкій поверхні, наприклад, на чеку, квитанції та інших документах, надрукованих на термопапері. Чорнила на водній основі розтікатимуться на такому листі. Кулькова модель оптимально підходить для написання документів під копірку. При її використанні потрібний невеликий тиск на стрижень, що забезпечує отримання чітких відбитків на копії. Класифікація передбачає виділення масляних і гелевих моделей, які мають однакову конструкцію і відрізняються складом чорнил.
1.Масляні.
Якщо виникло питання, яку ручку вибрати, варто звернути увагу на масляні моделі, які характеризуються м'яким, плавним ковзанням по паперовому листу завдяки збільшеній частці маслянистих речовин у складі чорнила. Результат використання – комфорт під час письма, зменшення почуття втоми рук при тривалій роботі письмовим приладдям. У масляній моделі наконечник звужений, кулька меншого розміру. Масляні чорнила менш в'язкі, ніж у класичній кульковій моделі. При роботі користувачеві не доводиться занадто сильно натискати на наконечник. Інші особливості масляної пасти:

  • Стійкість до дії вологи. Якщо напис намок, чорнило не розпливається, не розмазується.
  • Економічність. Завдяки малій в'язкості складу паста витрачається менше.
  • Яскравість кольору незалежно від терміну зберігання документа.
  • Універсальність. Підходять для нанесення написів на будь-яку поверхню, наприклад пористу (серветки).

Записи, зроблені масляними чорнилами, залишаються чіткими та виразними протягом багатьох років. Чорнила на масляній основі не замерзають при знижених температурах. Їм не властива здатність розтікатися. Ручкою з масляною пастою можна писати на вулиці взимку, чим користуються менеджери, торгові представники та інші співробітники компаній, робота яких пов'язана з частими пересуваннями по місту. Моделі з масляною пастою рекомендовані школярам молодшого віку. Завдяки легкому ковзанню по поверхні листа вони сприяють виробленню гарного, акуратного почерку.
2. Гелеві
Розбираючись у темі, які бувають ручки для письма, варто звернути увагу на вироби з гелевою пастою. У складі чорнила пігменти та гель, виготовлені на водній основі. При виробництві пасти використовують великі частинки пігменту. Сліди від такого письмового приладдя виходять яскравими, насиченими кольорами. Наконечник залишає безперервну, на всьому протязі,  лінію. Чорнила досить швидко висихають (трохи повільніше, ніж масляні та класичні чорнила для кулькової ручки), що перешкоджають змазуванню зроблених написів.

Саме гелеві моделі випускаються у різних колірних рішеннях. Сьогодні можна купити набори ручок із гелевою пастою 24 різних відтінків, які включають жовтий, синій, фіолетовий, червоний, зелений. Вироби з кольоровою пастою широко використовуються для виділення важливих блоків написаної вручну або роздрукованої інформації великого обсягу – конспекти, доповіді, лекційний матеріал. Серед дитячої аудиторії та творчих людей популярні чорнила з блискітками, які допомагають створювати барвисті, строкаті, святкові вітальні листівки, малюнки, колажі. Готові зображення не вигоряють і не втрачають яскравість фарб з часом.

Відмінна риса гелевих моделей – можливість нанесення найтоншої лінії. За допомогою виробу з найменшою кулькою можна провести лінію завтовшки 0,28 мм. Завдяки м'якій консистенції чорнила надходять до пишучого вузла, плавно і безперервно, що виключають необхідність постійно натискати на стрижень при письмі. В результаті рука користувача менше втомлюється, ніж при роботі кульковою ручкою зі звичайними класичними чорнилами. Гелева модель -  ідеальний варіант для школярів старших класів та студентів, яким щодня доводиться багато писати. Використовуючи кольорові пасти, можна попутно робити позначки, виділяти заголовки та тези.

3. Ролери
Відрізняються особливим складом чорнил, які роблять на водній основі. Паста в таких моделях менш густа і в'язка, довше висихає, швидше витрачається. Чорнила за складом схожі на аналог для пір'яної ручки. Стрижень ковзає по листу м'яко та плавно. Щоб писати такою письмовою приналежністю, не потрібно натискати на стрижень. Сліди залишаються навіть за легкого дотику до поверхні паперу. Таку модель зручно використовувати для написання довгих нотаток чи конспектів.

Писати ролером потрібно на щільному офісному папері. На тонкому листі малої щільності, рідке чорнило просочується наскрізь або розтікається по паперових волокнах. Ролери не потрібно розписувати, вони не залишають пропуски при письмі. Підходять людям, у яких швидко втомлюється рука під час написання великого обсягу інформації вручну.


Як вибрати ручку для письма

Щоб дізнатися, як вибрати ручку для письма, потрібно ознайомитися з технічними рішеннями, які використовують виробники для підвищення ергономіки та зручності використання. Наприклад, наявність прогумованого ребристого упору для пальців полегшує утримання письмового приладдя у руці. Інші особливості, на які слід звернути увагу:

  • Можливість заміни стрижня та його товщину. У моделях із товстим стрижнем паста витрачається повільно.
  • Спосіб подачі чорнил. У деяких авторучках паста подається під тиском, тому ними можна писати, тримаючи папір у вертикальному положенні. Якщо чорнила подаються під тиском, можна писати, утримуючи ручку стрижнем вгору.
  • Можливість стерти напис. Сьогодні можна придбати ручку зі стираючими чорнилами. Під впливом тепла, наприклад, в результаті тертя при стиранні напису канцелярською гумкою, чорнила стають невидимим.
  • Матеріал корпусу. Найміцніший і довговічніший варіант – металевий. Такий корпус не зламається, якщо впаде на підлогу. Модель у металевому корпусі прослужить кілька років, якщо передбачено можливість заміни стрижня з пастою.
  • Вид пасти (класична, гелева, масляна).
  • Конструкція резервуару.

Серед останніх розробок резервуари типу Ink та FreeInk. У першому випадку резервуар представлений волокнистим матеріалом, який просочується чорнилами на кшталт фломастерів. Система FreeInk передбачає вільну подачу чорнил, які витікають вільно, не зустрічаючи перешкод. Зроблені лінії виглядають яскравішими та широкими (жирними). Технологія характеризується збільшеною витратою пасти. Ознаки якісної ручки:

  • Не бруднить папір, не залишає помарок і клякс.
  • Зручно користуватися – тримати у руці, писати.
  • Наконечник не дряпає поверхню, не робить вм'ятини-борозни.
  • Наявність неслизької зони захоплення.
  • Виразні, яскраві відбитки на паперовому аркуші.
  • Вентильований ковпачок.
  • Рівномірне надходження чорнила до пишучого вузла,.

У деяких моделях передбачено механізм висування та поглиблення стрижня. Положення стрижня регулюється натисканням кнопки. Таке письмове приладдя можна носити в кишені або в сумці, не побоюючись, що паста забруднить одяг або підкладку.

Правила зберігання

Майже всі різновиди ручок для письма зберігають у спеціальних підставках або канцелярських склянках. Зберігати якісну кулькову або масляну модель можна у вертикальному та горизонтальному положенні. У вертикальному положенні письмове приладдя ставлять наконечником донизу. Гелеві та пір'яні ручки зазвичай розміщують горизонтально, щоб чорнила не витікали. Якщо потрібно постійно носити ручку, краще придбати футляр, який захистить виріб від пошкоджень. Рекомендується закривати ковпачком наконечник (якщо модель передбачає ковпачок).

 

 

 

 

 

 

 

Назад Каталог товарів

Товар додано в кошик

Замовити дзвінок